24-06-11

GRIEKENLAND BOVEN OP GRIEKS ZOMERFEEST

GRIEKENLAND BOVEN OP GRIEKS ZOMERFEEST

 affiche1.jpg

Griekenland komt de laatste tijd veel in het nieuws, maar dan gaat het meestal over de crisis, besparingen, IMF, Europese Centrale Bank, enz… In Bredene brengt men een positief verhaal. Op zaterdag 16 juli 2011 wordt immers reeds voor de 8ste keer het GRIEKS ZOMERFEEST georganiseerd. Het Autonoom Gemeentebedrijf Bredene, het gemeentebestuur van Bredene en de Griekse Club Yamas slaan hiervoor weer de handen in elkaar.

Er valt weer van alles te beleven : muziek, dans, cultuur, sport, animatie, ambiance, eten en drinken. Vanaf 12 uur kan men terecht in en rond het Staf Versluyscentrum om de Griekse sfeer letterlijk en figuurlijk op te snuiven. Het land blijft fascinerend ondanks de turbulente tijden dat het doormaakt.

griekszomerfeest.jpg

KINDEREN

Dit unieke festivalletje is iets voor alle leeftijden en, zoals gewoonlijk, maakt men er een erezaak van om ook de jeugd uitgebreid aan bod te laten komen. Er is allerlei kinderanimatie, er zijn springkastelen, er zijn fietsen op rollen van Wielerbond Vlaanderen, en voor de kids tussen 4 en 12 jaar is er, in samenwerking met de Bredense sportdienst, op het evenementenplein de Kinderolympiade, waarbij alle ingeschreven deelnemertjes een mooie prijs krijgen. Inschrijven hiervoor is verplicht en moet tussen 13.00 en 15.00 uur.

P7170323.JPG

GRIEKSE MARKT

Op de Griekse markt vindt men traditiegetrouw een uitgebreid gamma aan Griekse producten en informatie. Opvallende nieuwkomers dit jaar zijn een stand met de typische Griekse herdenkingskerkjes die je daar overal langs de weg ziet en iemand die eigenhandig Griekse mozaïeken maakt. Ook de echte Griekse terracotta kruiken zullen opnieuw te koop zijn. Uiteraard niet te versmaden is de eenvoudige maar lekkere Griekse keuken, die je kunt proeven aan de diverse kraampjes. Met een lekker Grieks drankje erbij ben je meteen in vakantiestemming. Radio Club FM zal er ook staan met een stand waar je een vliegtuigticket kunt winnen. Ook bij de Griekse Club Yamas kan men van alles winnen : een verblijf van een week in Traditional Settlements Samonas op Kreta, een bootticket van Superfast Ferries en compleet verzorgde etentjes in Grieks restaurant Kreta te Oostende.

griekse markt.JPG

OPTREDENS

In het namiddagprogramma hebben de organisatoren dit jaar voor een primeur gezorgd : voor het eerst komt een optredende groep speciaal uit Griekenland afgezakt. Het Griekse orkest, Methorios, komt overgevlogen uit de streek van Thessaloniki en moet voor een onvervalst Grieks gevoel zorgen. Zij bespelen ekyriakosmoisidis.jpgchte authentieke instrumenten uit het noorden van Griekenland, de Balkan en Anatolië: de caval (soort herdersfluit), de daoul (een Pontische trom), de gaida (doedelzak van geitenleer) en de accordeon. Daar hoort uiteraard ook een zangeres bij. Met hetzelfde vliegtuig komen de 19 dansers van het danscollectief Pnevmatiko Kentro Efkarpias (wat zoveel wil zeggen als Cultureel Centrum van Efkarpia) hun beste beentje voorzetten. Zij staan onder leiding van de internationaal befaamde dansleraar Kyriakos Moïsidis, die zowat overal ter wereld dansstages geeft. Absoluut niet te missen. ’s Avonds zorgen de jongens van Asteri voor een schitterende mix van Griekse moderne en traditionele muziek en krijgen we optredens van de Griekse dansgroep in traditionele klederdracht Terpsichore. Tussendoor is er muzikale animatie door de Griekse DJ Papournakis.

asteri5.JPG

WORKSHOPS EN CULTUUR

Er zijn workshops Griekse dans met Karine Kint van Ta Delfinia en je kunt, onder begeleiding, een Grieks tafereel schilderen op doek in de workshop van Arte 4. In de zaal zal een mini-versie te zien zijn van de fototentoonstelling “Grieken in Limburg” en op de eerste verdieping van het Staf Versluyscentrum is er een heuse cultuurkamer ingericht, waar Jean-Marie Petyt gedurende de ganse namiddag de Griekse cultuur op een speelse wijze belicht en waar je ook een mondje Grieks kunt leren praten.

arte4workshop.jpg

Uiteraard kunnen de danslustigen de ganse dag zelf de beentjes flink strekken op de ruime dansvloer. De inkom en deelname aan alle activiteiten is volledig gratis.

ambiance.jpg

Grieks Zomerfeest
MEC Staf Versluys, Kapelstraat 76 te 8450 Bredene
Zaterdag 16 juli 2011 van 12 tot 23 u.
Inkom gratis.

17:31 Gepost door Yamas | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |