10-07-13

10DE GRIEKS ZOMERFEEST OP 20 JULI 2013

10DE GRIEKS ZOMERFEEST OP 20 JULI 2013

Het was aan de vooravond van de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Athene in 2004  dat er in Bredene voor het eerst een Grieks Zomerfeest doorging, toen nog in en om de feesttent op het Paelsteenveld.  De tijd gaat vlug, want dit jaar, op zaterdag 20 juli,  is men al aan de 10de editie toe.   Na al die jaren is dit festivalletje, dat georganiseerd wordt door de Griekse Club Yamas, het Autonoom Gemeentebedrijf Bredene en het gemeentebestuur van Bredene, uitgegroeid tot een van de hoogtepunten van de Bredense zomerprogrammatie.  

Ook dit jaar wordt weer alles in het werk gesteld om er een unieke  belevenis van te maken voor jong en oud in een gemoedelijke, vriendschappelijke sfeer.  Live muziekoptredens, dansvoorstellingen, cultuur, sport, animatie, ambiance, lekker eten en drinken, gezelligheid: dat zijn zowat de belangrijkste ingrediënten van het Grieks Zomerfeest.  Vanaf 12 uur is het Staf Versluyscentrum en omgeving de ganse dag door als het ware Grieks territorium.   Wie even in Griekse sferen wil vertoeven in eigen buurt, mag hier zeker niet ontbreken.

 

GENIETEN VAN GRIEKENLAND

Men kan er flaneren op de  Griekse markt, waar ook dit jaar heel wat originele Griekse producten zullen te vinden zijn, maar ook vrijblijvende informatiestands.   Aan de diverse kraampjes worden uw smaakpapillen verwend met lekkere Griekse hapjes en drankjes.  U waant zich al snel op vakantie in Griekenland en bij de Griekse Club Yamas kunt u zelfs een verblijf van een week in Traditional Settlements Samonas op Kreta winnen of één van de  compleet verzorgde etentjes in Grieks restaurant Kreta te Oostende.   Bij het altijd-prijs-spel kan men, ten voordele van de goede doelen die Yamas steunt, vissen naar een leuke prijs  in een Griekse boot.

AANDACHT VOOR KINDEREN

Al sinds de eerste editie gaat men er bij Yamas prat op om ook de jeugd uitgebreid aan bod te laten komen.   Ook dit jaar is er allerlei kinderanimatie, zijn er springkastelen, fietsen op rollen van Wielerbond Vlaanderen, een surfsimulator van de VVW Inside Outside, een ergometer van roeiclub KRNSO en kun je kennismaken met de touwspringsport bij Ropeskipping Oostende.

Voor de kids tussen 4 en 12 jaar is er, in samenwerking met de Bredense sportdienst, op het evenementenplein een Kinderolympiade, waarbij  alle ingeschreven deelnemertjes een mooie prijs krijgen.  Inschrijven hiervoor is verplicht en moet tussen 13.00 en 15.00 uur.

SHOWGEDEELTE

De Griekse band Demis & Enrikos bijt de spits af van het showgedeelte.   Deze Grieken uit Nederland spelen vanaf 12 uur en doen dat de ganse namiddag door.  Tussendoor zijn er dansoptredens voorzien.  Speciaal voor de gelegenheid komen de mannen en vrouwen van dansgroep Viglatores met hun muzikanten overgevlogen uit Kreta.  Zij zullen in de namiddag meerdere, vooral typisch Kretenzische, dansoptredens brengen in diverse traditionele klederdrachten.  Ook de dansers van dansgroep Terpsichore uit Oostende/Brugge zullen weer het beste van zichzelf geven een optreden in de namiddag en ’s avonds, eveneens in traditionele klederdracht.  Verder is er voor het avondgedeelte een live optreden van Asteri & guests.     Deze 5-koppige band zorgt voor een schitterende mix van Griekse moderne en traditionele muziek, waarbij niemand kan blijven stilzitten. Ambiance verzekerd.

 artiesten.jpg

WORKSHOPS EN CULTUUR

In de namiddag zijn er workshops Griekse dans voor beginners met Karine Kint van Ta Delfinia en men kan, onder begeleiding, een Grieks tafereel schilderen op doek in de workshop van Arte 4.  Op de eerste verdieping van het Staf Versluyscentrum is er een heuse cultuurkamer* ingericht, waar Jean-Marie Petyt  gedurende de ganse namiddag de Griekse cultuur op een speelse wijze belicht en waar u ook een mondje Grieks kunt leren praten. 

Nog in een apart zaaltje is er ’s avonds een workshop Kretenzische dansen met Sifis Viglakis van Viglatores.  Deze workshop is meer gericht op mensen die al wat ervaring hebben met Griekse dans.

Uiteraard kunnen de danslustigen de ganse dag zelf de beentjes flink strekken op de ruime dansvloer.   De inkom en deelname aan alle activiteiten is volledig gratis.

 

Grieks Zomerfeest

MEC Staf Versluys, Kapelstraat 76 te 8450 Bredene
Zaterdag 20 juli 2013 van 12 tot 23 u.
Inkom gratis.

 

*PROGRAMMA CULTUURKAMER 2013

uur

item

Genre

13.00

Grieks sprookje

 

Groot en klein zullen ademloos luisteren naar een verhaal vol van sprookjeswijsheid

 

13.45

Esotische landschappen

De poëzie van Aryiris Chionis

Voorstelling van de

Poëziebundel.

Voordracht in het Grieks

en het Nederlands

 

14.45

De groene kust

van Natalie Bakopoulos

Boekvoorstelling .

Voorlezen van fragmenten

 

15.45

Uitdrukkingen om U tegen te zeggen

 

Griekse taalles.

op beginnersniveau

 

16.45

Rembetiko in een notendop

 

Inleiding op een muziek-genre, geïllustreerd met muzikale pareltjes

 

17.30

150 jaar geleden werd Konstantinos Petros KAVAFIS geboren

Een eerbetoon aan deze grote Griekse dichter met voordracht in het Grieks en het Nederlands

 

18.15

Rue Lepsius

Herneming van het muzikaal project rond  K.P. KAVAFIS

18:17 Gepost door Yamas in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |